10 smacznych i zdrowych roślin, które zjesz, a potem wyhodujesz od nowa


Samowystarczalność różne ma oblicza. Można uniezależnić się od rodziny, uciekając na drugi koniec kraju lub świata. Można zrezygnować z dostarczanej przez koncerny energii i korzystać z posiadanych w domowym obejściu odnawialnych źródeł. Można pożegnać się z naszpikowanym chemią chlebem i wypiekać swój. Można też raz i na zawsze wykreślić z listy zakupowej pozycje warzywne. Nawet jeśli mieszka się w bloku i nie posiada wielkiego pola do hodowli ziemniaków ani działki w ustronnym miejscu. Wystarczy znać parę trików, dzięki którym w domowych warunkach zjedzone już warzywa… poddamy recyklingowi!

Recykling roślin - ponowne sadzenie warzyw w domu

Recykling ulubionych warzyw to opcja dla osób, które chcą jeść ekologicznie, wydawać mniej pieniędzy i spędzać na robieniu zakupów mniej czasu. Proces hodowania nowej rośliny ze starej jest również pretekstem do założenia bloga lub chwalenia się osiągnięciami w social mediach czy na forach. Można to robić samodzielnie, z dzieckiem lub całą rodziną. Na dobrą sprawę nie ma żadnego argumentu przeciwko domowej hodowli warzyw.

Oto 10 warzyw, które po zjedzeniu wyhodujesz od nowa:

Cebula i „zielona cebulka”

Jednym z warzyw, które możesz wyhodować w domowych warunkach, na dodatek po wcześniejszym zjedzeniu, jest cebula. Wystarczy, że podczas krojenia odetniesz końcówkę z korzeniem i pozwolisz jej „odżyć”. Są na to dwa sposoby. Pierwszym jest zasypanie w ziemi, drugim umieszczenie w pojemniku z wodą tak, by zamoczony były tylko korzenie. Przy odpowiednim nasłonecznieniu – roślinę warto postawić np. na parapecie – pojawi się nowy okaz. Przy wyborze opcji numer dwa należy jednak pamiętać, by wodę regularnie wymieniać.

Ponowne sadzenie cebuli w domu

Szalotki

Szalotkę, tak jak podobną do niej cebulę oraz pozostałe rośliny bulwiaste, w najprostszy sposób wyhodujesz na nowo przy użyciu szklanki. Wystarczy, że umieścisz ją w naczyniu z wodą i poczekasz na świeże pędy.

Bazylia

Przywracanie życia bazylii przeprowadzisz na dwa sposoby. Pierwszym jest bieżące dbanie o odpowiednią wilgotność ziemi oraz nasłonecznienie rośliny. Dzięki temu każdy liść, który oberwiesz i dodasz do kanapek czy spaghetti, odrośnie. Drugi sposób to ucięcie łodyżki z liśćmi w ¾ długości i wsadzenie do pojemnika z wodą, np. szklanki lub kieliszka. Zanim się obejrzysz, wyodrębniona łodyżka puści korzenie. Gdy osiągnie ok. 5 cm, przesadź ją do ziemi, by niebawem przyprawić kolejne włoskie dania.

Ponowne sadzenie bazylii w domu

Sałata rzymska

Sałatę rzymską śmiało możesz zjeść prawie do końca, bo do wskrzeszenia rośliny i zebrania nowego plonu potrzebny Ci będzie jedynie głąb z korzeniem. Umieść go w ziemi i zadbaj, by otrzymał sporą dawkę słonecznego światła. Najprostszym rozwiązaniem jest ustawienie go na parapecie. Jeśli pogoda będzie sprzyjać, a Ty nie zapomnisz o regularnym podlewaniu (nie dopuszczaj do przesuszenia rośliny!), „spożywcze resztki” wkrótce obdarzą Cię zielonym dobrodziejstwem na nowo.

Seler

Selera szybkim i magicznym sposobem nie wyczarujesz, ale jego pełne witamin łodygi już tak. By tego dokonać, podstawę zjedzonego warzywa zanurz w wodzie i obserwuj. Po kilku dniach, gdy zaczną pojawiać się liście, ulokuj roślinę w doniczce i zasyp do wysokości podstawy łodygi. Podlewaj i trzymaj na słońcu, by odrodziła się silna i pełna smaku.

Ponowne sadzenie selera w domu

Zielone pędy z czosnku

Istnieją dwie szkoły „klonowania” czosnku. Podług nauk pierwszej ząbek, który został wyciągnięty z czaszy, a są na nim widoczne pędy, powinien zostać natychmiast wsadzony do naczynia i zalany wodą na tyle, by dotykała podstawy. Dzięki stałemu, acz umiarkowanemu dostępowi do wilgoci oraz promieniom słońca pędy będą kontynuowały wzrost. Kiedy uznasz, że już wystarczy, zjesz i zielony pęd, i ząbek.

Druga szkoła mówi, że jeśli na czosnku pojawią się pędy, powinieneś je oderwać, drobno pociąć i zasadzić w ziemi, co zaowocuje nową rośliną.

Bataty

Znasz wrocławską legendę o Kluskowej Bramie? Jeśli nie, zapoznasz się z nią w praktyce, odradzając bataty. Warzywa bowiem nie możesz zjeść do końca – tylko wtedy będziesz się nim cieszyć w nieskończoność. Surową końcówkę umieść w słoiku, szklance lub innym naczyniu w taki sposób, by była zanurzona w wodzie, ale nie dotykała dna. Wolna przestrzeń będzie miejscem, gdzie rozwiną się korzenie. Gdy osiągną kilka centymetrów, odetnij je od warzywa i zasadź w ziemi. Od tego momentu wystarczy pielęgnować sadzonkę i czekać na nowe bataty.

Ponowne sadzenie batatów w domu

Ziemniaki

Nie tylko bataty wyhodujesz w warunkach domowych. Nasze cudowne polskie ziemniaki również będą odżywiać Cię swoimi wartościami, jeśli odpowiednio o nie zadbasz. Wystarczy, że jedną sztukę – świeżą lub zawieruszoną w szafce, starą i nienadającą się do zjedzenia – posiekasz na drobne kawałki, porządnie osuszysz i wsadzisz do ziemi. Na tym etapie musi zostać spełniony tylko jeden warunek: ziemniak powinien mieć na skórce dziurki (oka), bo to z nich wyrosną pędy. Fragmenty warzywa ułóż w ziemi je tak, by skierowane były do góry. Dbaj o odpowiednią wilgotność ziemi i trzymaj na słońcu.

Pomidory

Nowe krzaki tych pełnych witamin czerwonych klejnotów wyhodujesz z drobnych nasionek. Aby tego dokonać, musisz je opłukać i wysuszyć, a następnie umieścić w ziemi w doniczce. Pamiętaj jednak, by zachować między każdym nasionkiem odstęp. W miarę możliwości możesz również posadzić każde osobno, np. w plastikowych kubeczkach. W celu zapewnienia jak najlepszego wzrostu sadzonki postaw w miejscu nasłonecznionym i podlewaj.

Ponowne sadzenie pomidórow w domu

Imbir

Oto pierwsza z roślin, do której ponownego wyhodowania nie będzie Ci potrzebne słońce. Wręcz przeciwnie, miejsce lekko zacienione okaże się idealne. Zakop w ziemi fragment imbiru, który jest świeży i czekaj, aż się przyjmie, czyli zaczną z niego wyrastać korzenie – objawi się to jednoczesnym pojawieniem się listków. Wówczas wyjmij roślinę, odetnij korzonki i posiekaj. Ponownie zasadź w ziemi i czekaj. Pełne witamin warzywo albo spożyj, albo potraktuj jako naturalną ozdobę domu.

10 smacznych i zdrowych roślin, które zjesz, a potem wyhodujesz od nowa
4.9 (98.18%) 33 votes

Podobne wpisy, które mogą Cię zainspirować

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Content Solutions Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Pieszyckiej 5A (zwana dalej Content Solutions). Dane osobowe będą przetwarzane w celu zawarcia i realizacji umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną na warunkach opisanych w regulaminie (nawiązania, ukształtowania treści, zmiany lub rozwiązania stosunku prawnego w ramach usług świadczonych w ramach serwisu) i w celach marketingowych Content Solutions (w przypadkach, gdy przepisy prawa dopuszczają przetwarzanie danych w tych celach bez zgody osoby, której dane dotyczą). W razie zaistnienia takiej konieczności dane mogą zostać udostępnione podmiotom upoważnionym na podstawie przepisów prawa. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści dotyczących go danych oraz ich poprawiania. Ponadto - w przypadkach wymienionych w art. 23 ust. 1 pkt 4 i 5 ustawy o ochronie danych osobowych – użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia pisemnego, umotywowanego żądania zaprzestania przetwarzania danych ze względu na szczególną sytuację oraz prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych w przypadkach, gdy administrator danych zamierza je przetwarzać w celach marketingowych lub wobec przekazywania danych osobowych innemu administratorowi danych. Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Pin It on Pinterest